Hoe maak ik gebruik van FTPS

Bij het gebruik van de standaard FTP protocol worden de gegevens onversleuteld over het web verstuurd. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als de bestanden niet van gevoelige aard zijn of als de bestanden van zichzelf al versleuteld zijn. Wil je dat de bestanden versleuteld worden verstuurd bij het gebruik van FTP dan kun je gebruik maken van FTPS, dit is een uitbreiding op het bestaande FTP protocol.

Met FTPS maak je gebruik van een SSL verbinding om contact te maken met onze servers, bij het gebruik van FTPS weet je zeker dat niemand de inhoud van de bestanden kan onderscheppen.

Een verbinding maken met FTPS

Bij ‘Hosting.NL’ maken wij gebruik van Explicit FTPS over poort 21.

Indien je gebruik maakt van FileZilla staat de optie voor Explicit FTP standaard al geselecteerd en de kans is groot dat bij het gebruik van dit programma je al gebruik maakt van een beveiligde verbinding.

1. Vul bij ‘Host’ de FTP hostnaam in uit de oplever e-mail (niet het ip adres)
  2. Vul bij ‘User’ de FTP gebruikersnaam in en in het ‘Password’ veld het FTP wachtwoord uit de oplever e-mail
    • Let op: de FTP gebruikersnaam word gevolgd door @domein.nl. Is de aangemaakte gebruikersnaam ’test’ dan vul je in Filezilla test@domein.nl in als gebruikersnaam
  3. Controleer voor de zekerheid of ‘Encryption’ op ‘Use explicit FTP over TLS if available’ geselecteerd staat.
  4. Klik vervolgens op ‘Connect’ om te verbinden met de FTPS server.

Om te controleren of je daadwerkelijk gebruik maakt van een beveiligde verbinding kun je de log bekijken van je verbinding, in FileZilla zie je in het hoofdscherm het volgende staan:

De regel waar het om gaat is “TLS connection established”, als je deze regel ziet betekent het dat er een beveiligde verbinding is opgezet.

Gebruik je het programma WinSCP, dan wordt er niet standaard gebruik gemaakt van FTPS en dan ziet de configuratie er als volgt uit:

Wil je de FTP gegevens wijzigen? Lees dan dit artikel.