Ben je benaderd om een domeinnaam vast te leggen?

domeinnaam frustratie

Er zijn bedrijven die jou -soms dreigend- opbellen met de mededeling dat iemand jouw bedrijfsnaam als url vast wil leggen met een .eu, .com of andere extensie. Zij bieden dan vaak aan om jouw domeinnaam in te kopen en aan jou over te dragen. Vaak gebeurt dit dan tegen te hoge tarieven. Ons advies is om nooit op dit soort telefoontjes in te gaan! De (anonieme) beller is zelf namelijk zeer waarschijnlijk degene die deze registratie wil doen of zelf al gedaan heeft, met als doel deze aan jou te verkopen. Een lucratieve business. 

Het is begrijpelijk dat jij je geïntimideerd voelt of misschien geschrokken bent. Jij wilt immers jouw bedrijfsnaam en reputatie beschermen. Daarom zit je niet te wachten op een concurrent die onder een bijna identieke naam gaat opereren. Hoewel jij juridisch sterk staat als je de eerste registrant bent van een domeinnaam ten opzichte van directe concurrenten. Jij staat juridisch nog sterker als jij je bedrijfsnaam als merk geregistreerd hebt bij het starten van je bedrijf. Een stukadoor met dezelfde bedrijfsnaam als een groenteboer zal niet snel verwarrend zijn. Opereer je allebei in dezelfde branche dan wordt het een ander verhaal. Wil je tijdig geïnformeerd worden over een domeinnaamregistratie die (te) dicht bij jouw domeinnaam ligt? Kijk dan eens bij onze Domein Monitor Service hoe jij je hier tegen kunt beschermen. Het is goed om te weten dat een domeinnaam altijd via een officiële registrar vastgelegd wordt. Deze registrars zullen jou nooit actief benaderen om een specifieke domeinnaam vast te leggen.

Heb geduld

Vaak zijn domeinnamen voor bedrijven zo specifiek dat de beller zelf geen baat heeft bij de .eu of de .com registratie en er zelf slechts kosten aan heeft. Mocht je deze domeinen uiteindelijk wel willen vastleggen, wacht dan tot het domein weer vrij op de markt komt. Je kunt ook de mazzel hebben dat het specifieke domein nog niet door de beller is vastgelegd. In dat geval kun je eenvoudig de url alsnog zelf claimen. Check met de domeinchecker of jouw gewenste domeinnaam nog vrij is. Hoe dan ook, heb geduld.

domeinnaam checker

Is de gewenste domeinnaam bezet?

Je kunt checken wie de domeinnaam momenteel heeft geregistreerd en van wanneer tot wanneer de registratie loopt. Hieronder zie je een overzicht waar je wat kunt checken. Op de einddatum kun je dan opnieuw checken of de domeinnaam is vrijgegeven en vervolgens deze url zelf claimen.

Registrant Nederlandse domeinnaam checken

Registrant Belgische domeinnaam checken

Registrant Europese domeinnaam checken

Registrant wereldwijde domeinnaam checken

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het registreren van een domeinnaam? Lees onze blogs hierover of neem contact op met de support desk voor specifieke vragen.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.