Is je website veilig genoeg?

De afgelopen jaren zijn verschillende incidenten in het nieuws geweest waarin de websites van onder andere huisartsen en apotheken, gemeenten en andere overheidsinstellingen onveilig bleken. Als gevolg konden gevoelige persoonsgegevens zomaar op straat belanden, zonder dat de betrokkene zich hiervan bewust was. De oorzaak hiervan was in veel gevallen dat deze websites geen SSL certificaat gebruikten, wat juist essentieel is om (persoons)gegevens te beveiligen. Is jouw website wel goed beveiligd?

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat is een beveiliging van de gegevens op een website. Door middel van een versleutelde verbinding beveiligt een SSL certificaat de (persoons)gegevens op een website tegen hackers. Wanneer een website gebruik maakt van een SSL certificaat, staat er voor de URL: “https” in plaats van “http”, wat gebruikt wordt voor onbeveiligde websites. Verder staat er voor de URL ook een een icoontje van een “slotje” bij en de tekst ‘veilig’, wanneer je Chrome gebruikt. Websites waar slechts “http” staat voor de URL zijn dus onveilig en je kunt op zo’n website beter geen persoonlijke gegevens achterlaten, omdat deze in handen van een hacker kunnen vallen.

Strengere maatregelen voor onveilige sites door Chrome en Firefox

Google hecht veel waarde aan veilig gebruik van het internet en wil dit de komende jaren verder gaan stimuleren. Google heeft zich voorgenomen om per 2017 het internet nog veiliger te gaan maken. Vanaf versie 56 (die deze week is verschenen) gaat Google Chrome websites die wachtwoorden en creditcard gegevens doorsturen en geen SSL certificaat hebben als onveilig bestempelen. Het is zelfs de bedoeling om dit op korte termijn bij alle websites die geen SSL certificaat hebben, te realiseren. De markering hiervan in de adresbalk voor de URL zal dan ook veel opvallender worden weergegeven, namelijk met de tekst ‘onveilig’ en later ook met een “rood driehoekje met een uitroepteken”. Ook Firefox heeft deze maand vergelijkbare maatregelen doorgevoerd.

De autoriteit persoonsgegevens gaat bovendien strenger controleren op het gebruik van SSL certificaten voor websites die met persoonsgegevens werken.

Is mijn website wel veilig met een SSL certificaat?

Wanneer je website over een SSL certificaat beschikt, is deze een stuk veiliger en beter beschermd. Er zijn zelfs meer voordelen, want beveiligde websites worden hoger gerankt in Google, waardoor je organisatie of product makkelijker gevonden zal worden. Door een SSL certificaat met minimaal ‘Organisatie validatie’ te gebruiken straal je betrouwbaarheid uit, omdat je klanten kunnen zien met wie ze echt zaken doen. Om nog meer vertrouwen uit te stralen zijn er SSL certificaten met ‘Uitgebreide validatie’, waarbij je organisatienaam direct voor de URL wordt weergegeven in de adresbalk. Het gebruik van een SSL certificaat zorgt er dus voor dat potentiële klanten eerder bij jou zullen kopen dan op de onbeveiligde website van je concurrenten.

Bestel je SSL certificaat bij SQR.NL

Beschik je nog niet over een SSL certificaat en ben je inmiddels overtuigd dat je niet zonder kunt? Neem dan contact op met onze supportdesk om de mogelijkheden voor je website te bespreken via support@acceptatie.hosting.nl. Wij hebben verschillende SSL certificaten en bespreken graag welke het beste bij je website past. Meer informatie over SSL certificaten vind je op onze SSL productpagina.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.