Je domeinnaam beschermen, hoe belangrijk is dat?

Veel mensen denken dat ze hun domeinnaam beschermen, als ze deze geregistreerd hebben. Helaas is dat niet per definitie waar. In dit artikel leggen we uit wat je het best kunt doen om je domeinnaam te beschermen.

Domeinnaam beschermen

Je domeinnaam beschermen is heel belangrijk, want als je dat niet doet kan een ander er mee aan de haal gaan, ten koste van jouw zorgvuldig opgebouwde goede reputatie.

Als je je domeinnaam registreert, hoeft dat nog niet te betekenen dat deze beschermd is. Het is belangrijk om ook gelijk je merknaam te registreren bij de ‘Benelux merkenregistratie’. Als je dit vergeet te doen en een ander heeft jouw merk of productnaam wel geregistreerd als Benelux merk, dan kan hij zelfs jouw domeinnaam opeisen. Dit geldt zelfs wanneer de merkregistratie later plaatsvond dan de domeinregistratie. Alleen een registratie bij de Kamer van Koophandel is namelijk ook niet voldoende, zolang er geen commerciële bedrijfsactiviteiten plaatsvinden.

Merkregistratie

Domeinnamen zijn vaak product- of bedrijfsnamen die alleen beschermd worden door merkregistratie. Zonder merkregistratie is jouw (domein)naam vrij om te gebruiken voor anderen, die weer gebruik kunnen maken van jouw reputatie. Deze persoon of organisatie kan je daardoor zelfs verbieden om je product- of bedrijfsnaam nog verder te gebruiken en dat kan hoog in de kosten lopen.

Wat als mijn domeinnaam door een ander wordt gebruikt?

Andersom geldt ook dat jij het kunt aanvechten als jij een domeinnaam tegenkomt die overeenkomt met jouw domeinnaam, maar bijvoorbeeld een andere extensie heeft. Als het een .nl domeinnaam betreft, kan je je richten tot de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Zij nemen je verzoekschrift in behandeling en sturen het door aan de tegenpartij. Eerst zal een specialist van SIDN proberen met beide partijen te zoeken naar een (tussen)oplossing.

Als er geen oplossing is, dan volgt een uitspraak van de geschillenbeslechter. Als je wint, dan krijg jij die domeinnaam en als je verliest kun je dit alsnog uitvechten voor de rechter, maar dat proces duurt veel langer. Een procedure via SIDN gaat vrij snel en duurt zo’n 2 tot 4 maanden. Je regelt hiermee echter alleen dat iemand ‘jouw’ domeinnaam niet mag gebruiken, maar geen verbod op het gebruik van de naam of het merk en ook geen schadevergoeding.

Dus zorg er altijd voor dat je ook je merk of productnaam registreert, zodra je je domeinnaam claimt.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.