Prijsbepaling van een domeinnaam

Prijs domeinnaam

Ben jij benieuwd naar de waarde van jouw domeinnaam? Op het internet staan formules vermeld die niet kloppen of waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Er zijn een aantal belangrijke factoren als het gaat om de waarde van een domeinnaam waar deze formules niet aan voldoen. Jouw domeinnaam kan dus meer of minder waard zijn dan jou wordt verteld. Wij zetten een aantal factoren op een rij waar je rekening mee moet houden als je een domeinnaam wilt aankopen of verkopen.

Persoonlijke waarde

Als eerst is een domeinnaam iets persoonlijks. De eigenaar hecht waarde aan de naam. Het zal dus per persoon verschillen hoe iemand daar tegenaan kijkt. Persoon A kan meer vragen voor de domeinnaam dan dat persoon B.

Potentiële vs. huidige waarde

Bepaalde domeinnamen kunnen veel geld opleveren. Dit omdat de naam bijvoorbeeld kort en makkelijk te onthouden of een familienaam is. Als er goed geld is te verdienen aan de domeinnaam zal er automatisch meer voor gevraagd worden.
Als de domeinnaam op dit moment al veel bezoekers trekt door een goede reputatie omdat er bijvoorbeeld veel marketing activiteit rondom de merknaam/domeinnaam is geweest, dan is deze meer waard.

Plaats van verkoop

De plaats waar je je domeinnaam koopt of verkoopt maakt veel uit voor de prijs. Een handelaar zal minder vragen voor de naam dan een particulier.

Een voorbeeld daarvan is : www.webhostingtalk.nl. Ook is het mogelijk om op .nl domeinen die uit quarantaine komen te bieden op www.domeinorder.nl.

Meer info over het uit quarantaine halen van een domeinnaam?

De handelaar hecht minder waarde aan de naam als hij deze maar voor korte tijd in bezit heeft en er snel vanaf wil. De handelaar kan wel meer vragen als hij een merk om de domeinnaam heeft opgebouwd. Een particulier kan meer waarde hechten aan de naam en zal er dus meer voor kunnen vragen.

Verkoper en koper

Als jij je domeinnaam verkoopt moet je weten wie de naam van jou probeert te kopen. Als een multinational met een groot marketingafdeling jouw domeinnaam wil overkopen is het natuurlijk handig om te weten of je hoger in kunt zetten. Het bedrijf heeft een hoger budget en is wellicht bereid dit sneller uit te geven dan iemand met een lager budget. Let ook op bovenstaande als je zelf een domeinnaam wilt kopen. Laat niet weten dat je bijvoorbeeld veel meer zou kunnen betalen dan gevraagd wordt.
Laten we als voorbeeld nemen dat een gerenomeerd merk wil uitbreiden en jouw domeinnaam wilt aankopen. Dan is het een slimme stap om meer geld te vragen voor de naam omdat er een grotere kans is dat je dat bedrag ook zal krijgen.

Waarde verschilt per TLD

Elke TLD heeft een andere waarde.  Zo is een .com meer waard dan een .frl. Dit komt omdat er bij .com minder namen beschikbaar zijn dan bij .frl.  De .com TLD is internationaal bekender en dit maakt deze TLD ook waardevoller.

Hopelijk hebben wij je genoeg informatie te geven over het kopen en verkopen van een domeinnaam. Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.