PTR record, wat is het en hoe gebruik ik het

We krijgen geregeld vragen binnen over het toevoegen van een PTR record en of dit bij SQR.NL mogelijk is. Tijd voor een blog dus.

Om hier antwoord op te geven leggen we eerst uit wat een PTR record precies is en de functie hiervan.

Wat is een PTR record?

In onze handleiding Hoe beheer ik mijn DNS leggen we je uit dat DNS eigenlijk een overzicht is van records die namen vertalen naar IP-adressen, zodat je niet alle IP-adressen uit je hoofd hoeft te leren.

Een PTR record, oftewel pointer record, wordt gebruikt om reverse (omgekeerde) DNS in te stellen. Waar een A record wordt gebruikt om een hostname om te zetten naar een IP-adres, doet een PTR record exact het tegenovergestelde. Namelijk een IP-adres omzetten naar een hostname.

Het is dus een DNS record op een IP-adres welke verwijst naar een domeinnaam.

Waarvoor gebruik je een PTR record?

Een PTR record gebruik je als je een eigen mailserver hebt. Omdat je met het betreffende PTR record gemakkelijk een IP-adres om kunt zetten naar een hostname, refereert deze hostname naar jouw mailserver.

Mailservers voeren een controle uit of de betreffende server echt wel is wie hij zegt dat hij is en zich niet stiekem voordoet als een andere server en daarmee gevoelige informatie los kan peuteren. Met de aanwezigheid van het PTR record controleert de ontvangende server of de verzendende server wel de echte is. De meeste ontvangende mailservers accepteren geen e-mails van mailservers zonder PTR record.

Heel simpel gezegd is het vergelijkbaar met een telefoongesprek met je bank, de belastingdienst of verzekeraar. Bij het telefoongesprek willen zij eerst verifiëren wie ze aan de lijn hebben, voordat ze gevoelige informatie aan je verstrekken.

Hoe stel ik een PTR record in?

Een PTR record kan alleen ingesteld worden door de leverancier/eigenaar van het IP-adres. Dit kun je dus niet aanvragen bij een willekeurige provider waar DNS wijzigingen worden uitgevoerd. SQR.NL kan je dus niet verder helpen met het toevoegen van een PTR record.

De leverancier van je IP-adres heeft in ieder geval de volgende gegevens nodig:

  • Het WAN IP-adres van je mailserver. Deze kun je opzoeken door vanaf jouw mailserver naar watismijnip.nl te gaan
  • Daarnaast is het vaak nodig om een A-record van je domeinnaam te laten verwijzen naar het IP-adres. Zo maak je in de DNS van je domeinnaam bijvoorbeeld mail.janjansen.nl aan en verwijs je deze naar het IP-adres. Dit kun je wel bij SQR.NL regelen als wij jouw domeinnaam hosten

We adviseren ook altijd om een SPF record toe te voegen. Meer weten over het nut van een SPF record? Lees dan mijn blog Wat is een spf record en waarom heb ik het nodig.

Voorbeeld van een PTR record

127.0.0.1.in-addr.arpa 600 PTR mail.acceptatie.hosting.nl

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.