Wanneer kies ik voor Joomla! hosting?

SQR.NL biedt nu ook Joomla! hosting. In 2000 is dit Content Management Systeem (CMS) begonnen als Mambo en later omgedoopt tot Joomla!. De naam ‘Joomla!’ is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord ‘jumla’ dat ‘alles samen’ of  ‘als één geheel’ betekent. Van de drie meest gebruikte Open Source systemen (Joomla!, WordPress en Drupal) loopt Joomla! het langst mee. Lange tijd was het nadeel dat de interface nogal rommelig was maar met de komst van Joomla! 3  is dat probleem verholpen.

Joomla! is geschreven in PHP en werkt (sinds versie 2.5) met een MySQL of MS SQL-database. Enkele functies die Joomla! ondersteunt, zijn het cachen van pagina’s, nieuwsflitsen, blogs, RSS-feeds, printversies van pagina’s, fora, opiniepeilingen, kalender, zoekfuncties en meertaligheid.

Er is een Joomla! werkgroep in het leven geroepen (de JSST) die de veiligheid van het systeem moet garanderen. Deze groep zorgt ervoor dat de Joomla! kern veilig en stabiel is door middel van uitgebreid testen en bijbehorende finetuning.

De belangrijkste voordelen van Joomla!

Het Joomla!-pakket bestaat uit verschillende onderdelen, die vaak modulair zijn gebouwd. Als je eenmaal door hebt hoe een en ander in elkaar steekt, maakt dit uitbreiding relatief makkelijk. Joomla! heeft een grote community van ontwikkelaars: dat biedt een ruime keuze in specialisten en dus onafhankelijkheid voor de (eind)klant. De editor die Joomla! standaard levert, stelt gebruikers in staat om relatief eenvoudig tekst, afbeeldingen en links toe te voegen in een eenvoudige online WYSIWYG (What You See Is What You Get) tekstverwerker. Diepgaande ervaring in het bouwen van websites is – op basisniveau –  geen múst.

Enkele punten van aandacht

De leercurve is, voor beginners, vrij steil. Degene die de website dagelijks moet gaan voorzien van content, zal training nodig hebben om enigszins redelijk met het CMS overweg te kunnen. Als de basiskennis eenmaal in huis is, gaat het uitbreiden van de site gemakkelijker. Het is wellicht raadzaam– als je wat minder technisch aangelegd bent – om een webbeheerder van buitenaf in handen te nemen. Iemand die weet wat er gedaan moet worden, wanneer je online visitekaartje onverhoopt ‘onderuit gaat’. SQR.NL heeft hiervoor enkele aangesloten partners. Informeer hier gerust naar.

Allemaal mooi, maar is Joomla! de juiste keuze?

Deze keuze is afhankelijk van wat je wilt met je website: de functionaliteit en de complexiteit. Hoe omvangrijk wordt je website? Komen er meerdere menu’s of wil je meertaligheid? Allemaal vragen die bepalend zijn voor je keuze. Joomla! stelt je in staat makkelijk een meertalige website te maken, zonder een extensie van een derde partij te installeren. Bij WordPress heb je een plug-in als Polylang of WPML nodig om dit te realiseren. Met beide CMS oplossingen kan uiteindelijk hetzelfde worden gerealiseerd. Alleen de wegen zijn net wat anders en gebruikersvriendelijkheid is en blijft iets om in de gaten te houden! Met Joomla! hosting van SQR.NL ben je in ieder geval verzekerd van snelle, stabiele en veilige hosting van je Joomla! website.

 

Virtuemart voor je webshop

Virtuemart is een gratis webshop software pakket waarmee je heel gemakkelijk een eigen webwinkel kan starten. Het systeem wordt gebruikt in combinatie met het Joomla! CMS systeem welke geoptimaliseerde SEO mogelijkheden biedt, waardoor de pagina’s van uw Virtuemart webshop sneller gevonden zullen worden en uw zoekmachine optimalisatie beter wordt.

Virtuemart, mogelijkheden

Een van de voordelen die Virtuemart als webshop heeft, is dat je naast jouw eigen webwinkel ook andere webpagina’s kunt toevoegen aan jouw website. Hierbij kun je denken aan een weblog, extensions voor social media, maar ook statische pagina’s. Alle bezoekers van jouw webshop beheren over een eigen account binnen jouw webwinkel waarbij ze veel informatie zoals facturen, afleveradressen, bestelling statussen en aankoopgeschiedenissen terug kunnen vinden.

Samenvattend

Joomla! is als CMS: gebruiksvriendelijk voor beheerder, biedt goede functionaliteit, is toegankelijk voor SEO aanpassingen, onafhankelijk (Open Source), biedt vrijheid in design. Kijkend naar deze punten is er nog een legio aan Content Management Systemen waarmee je website gerealiseerd kan worden. Denk aan Drupal, Typo, Magento en… veel meer. Ook WordPress en Joomla! behoren tot de groep van Open Source CMS oplossingen. Als we kijken naar gebruiksvriendelijkheid springen Joomla! en WordPress eruit. Verwacht je dat je website wat complexer, groter en met meer functionaliteit in de basis van het CMS vereist? Dan kun je kiezen voor Joomla!. Binnen WordPress zou je waarschijnlijk plugin op plugin moeten stapelen en zo een enorme website realiseren maar dan… dan begint het: het onderhoud, conflictbeheersing tussen alle plugins en meer. Ook voor een beginnende, minder complexe, webshop is Joomla! een mooi alternatief in combinatie met Virtuemart naast het wat complexere en duurdere Magento 2.

Bij SQR.NL bieden we Joomla! hosting waarbij de software en updates van CMS automatisch geïnstalleerd worden.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.