Hoe kies je het juiste webhosting pakket?

Kies het online opslagpakket dat bij jou past

Een webhosting pakket: hoe selecteer je het meest ideale pakket?

Voor het ontwikkelen en live zetten van je (nieuwe) website moet je een webhosting pakket hebben om de website ergens te kunnen plaatsen. De data, informatie, afbeeldingen en andere inhoud worden op een server bewaard (gehost) en via een website zichtbaar gemaakt op het internet. Over de keuze voor de juiste hostingpartij kun je ons blog lezen waarin we alle alle aspecten bespreken zoals beveiliging, back-ups, locatie etc. Daarna komt het kiezen van het juiste webhosting pakket. Waar je zoal op moet letten bij het ideale webhosting pakket voor jou zet ik hieronder uiteen.

Hoe kies je het beste webhosting pakket?

Eerst moeten we helder hebben dat er onderscheid is in twee zaken wat betreft dataverbruik bij hosting:
• De hoeveelheid data die je website in beslag neemt (waar dit artikel over gaat)
• Het aantal bezoekers van je website die data bekijken/downloaden (dataverkeer)

Bij SQR.NL is geen datalimiet bij de webhosting pakketten ingesteld. Hierdoor is onbeperkt dataverkeer mogelijk. Andere providers willen hiervoor nog wel eens kosten berekenen. Je website zal bij overschrijding waarschijnlijk niet uit de lucht gehaald worden, maar er kunnen extra kosten achteraf in rekening gebracht worden. Dit kan een onaangename verrassing zijn, zeker als je succesvolle website hebt gemaakt. Bij SQR.NL heb je deze verrassing dus nooit.

Begin met inventariseren

Check voorafgaand aan het bestellen van je webhosting pakket hoeveel MB aan ruimte je website in beslag gaat nemen. Als je je eerste website gaat maken is het misschien wat lastig te bepalen. Dan helpt dit artikel je al aardig op weg. Bij het maken van een nieuwe website kun je via onze domainchecker controleren of de door jou gewenste domeinnaam nog vrij is. Als je website al bestaat en je wilt deze verhuizen dan is het al een stuk eenvoudiger, omdat je al weet hoe groot je huidige webhosting pakket is. Bij SQR.NL bieden we de gratis verhuisservice aan voor bestaande websites. Houd in gedachte dat een website niet statisch is en in de loop van de tijd zal groeien en dus ook meer ruimte in beslag zal nemen. Daarentegen kun je je webhosting pakket ook mee laten groeien en zal je hosting partij je ook tijdig waarschuwen als je meer data in gebruik neemt dan dat beschikbaar is in het gekozen webhosting pakket.

Om het juiste webhosting pakket te bepalen kun je de volgende grootte aanhouden:

 • Webhosting pakket S (10GB SSD opslag)
  Voor eenvoudige blog sites met veel tekst en hier en daar een foto
 • Webhosting pakket M (20GB SSD opslag)
  Voor informatieve bedrijfswebsites met nieuws en blog artikelen en wellicht video content
 • Webhosting pakket L (50GB SSD opslag)
  Voor uitgebreide websites of webshops waarop veel producten worden getoond en dus veel pagina’s met beeld nodig zijn.

WordPress en Joomla! webhosting

Weet je al dat je met WordPress of Joomla! aan de slag wilt voor je website of webshop? Dan kun je ook voor WordPress hosting of Joomla! hosting gaan. Het CMS wordt automatisch voor je geïnstalleerd en ook de basis updates worden automatisch voor je verzorgd. Handig om deze werkzaamheden automatisch uit te besteden. Er zijn voor beide CMS-en 3 pakketten online te bestellen: Small (10GB), Medium (30GB) en Large (80GB)

Maak een stroomschema

Webhosting pakket

Afbeeldingen vragen om meer schijfruimte dan tekst. Wanneer je dus veel afbeeldingen en of video op je website wilt plaatsen heb je meer schijfruimte nodig. Heb je aan de hand van een zogenaamd ‘stroomschema’ bepaald hoeveel pagina’s je website gaat krijgen? Kijk dan per webpagina hoeveel beeld en tekst erop komt en hoeveel MB ruimte die beelden per pagina of bij elkaar innemen. Het is misschien handig om alle beelden vooraf in een map bij elkaar te zetten en te zien hoeveel ruimte deze map inneemt. Zorg wel dat je de beelden vooraf al hebt verkleind omdat je op internet met een lagere resolutie kunt werken dan in drukwerk. Hoe groot de afbeeldingen moeten zijn hangt af van de indeling van je pagina. In een eerder blog over beeld en zoekmachine optimalisatie heb ik al uitgelegd waar je met afbeeldingen op moet letten. 

Ook je CMS neemt ruimte in

Als je niet voor automatische installatie van WordPress of Joomla! kiest moet je nog ruimte reserveren voor je CMS. Naast het aantal pagina’s met afbeeldingen en tekst neemt je content management systeem (CMS) zoals WordPress, Joomla! of Drupal zelf namelijk ook ruimte in. Een lege installatie van WordPress neemt zo’n 30MB in beslag. Een webshop CMS als Magento daarentegen neemt ruim 100 MB in beslag. En binnen zo een CMS wil je waarschijnlijk gebruik maken van een specifiek thema en extra plugins die zelf ook ruimte innemen. Dit heeft ook invloed op de grootte van je te kiezen webhosting pakket. 

Andere specificaties van een webhosting pakket

Check welke PHP versies ondersteund worden op de server waar jij je webhosting wilt afnemen. Sommige aanbieders van webhosting ondersteunen slechts één versie van PHP en andere aanbieders geven de keuze uit twee of meer versies. Niet iedere website kan automatisch met de nieuwste PHP-versie overweg. Jij bent –of de ontwikkelaar van de website is– inhoudelijk het beste bekend met welke PHP-versie gewenst of noodzakelijk is. Het kan immers ook een bewuste keuze zijn om nog een oudere PHP-versie te draaien, bijvoorbeeld omdat de ontwikkelaar van het CMS dat je gebruikt er nog geen update voor heeft uitgebracht. Houd wel rekening met de vooruitgang en dat vroeg of laat oudere PHP versies niet meer ondersteund worden en dus instabiliteit met zich meebrengen.  

E-mail

In de meeste gevallen wordt er vanuit hetzelfde domein ook gemaild. Stel je hebt ‘www.janjansen.nl’ als website dan wil je waarschijnlijk ook mailen als ‘jan@janjansen.nl’ of een ander e-mailadres. Als er mail bij het webhosting pakket inbegrepen is, dan is het handig om te zorgen dat je ook genoeg serverruimte hiervoor bij je webhosting pakket hebt. Je kunt je mail instellen als POP of IMAP. Waarbij IMAP enkele voordelen biedt, maar uiteindelijk meer ruimte in kan nemen (als je geen autoarchiveren instelt) bij je hostingpartij. Er kan een maximum aan het aantal in te stellen e-mailadressen zitten per webhosting pakket.

De prijs van een webhosting pakket

Je wilt waarschijnlijk een eerlijke prijs betalen voor je webhosting pakket. Het vergelijken van diverse webhosting pakketten bij verschillende aanbieders is niet eenvoudig. Het is eerder appels met peren vergelijken. Haal je ze bij de kwaliteitsgroenteboer of neem je ze op de gok langs de weg mee? Om de vergelijking toch zo eerlijk mogelijk te maken hebben wij een handig webhosting pakket vergelijkingsformulier gemaakt waar je de specificaties met elkaar kunt vergelijken. Omdat naast de prijs ook de geleverde service, de betaalmogelijkheden en andere voorwaarden invloed op de prijs kunnen hebben en daarmee ook op jouw uiteindelijke keuze van het webhosting pakket.

Klaar voor het grote werk?

We bieden bij SQR.NL ook de mogelijkheid om nog grotere pakketten in te kopen. Dus ben je een webdesignbureau of programmeur en wil je hosting inkopen voor een grote groep klanten? Dan is Resellerhosting dé oplossing voor je. We hebben 3 pakketten online die je eenvoudig kunt bestellen:

 • Reseller 25 (voor 25 unieke websites met 50GB SSD opslag)
 • Reseller 60 (voor 60 unieke websites met 120GB SSD opslag)
 • Reseller 125 (voor 125 unieke websites met 240GB SSD opslag)

Tot slot

Informeer jezelf goed voordat je een keuze maakt en later toch nog voor onaangename verrassingen komt te staan. Het is raadzaam om de reviews te bekijken van de hostingpartij van je keuze en ook te kijken naar de support die geleverd wordt. De reacties van onze klanten kun je op TrustPilot bekijken. Mocht je toch nog vragen hebben over het kiezen van het juiste webhosting pakket dan helpen we je graag per chat, e-mail of telefoon verder.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.