What’s in a name

Blog extensies Ioppi

Wat is de naam van jouw website, jouw domeinnaam? Gewoon een .nl met jouw bedrijfsnaam? Of ben je gegaan voor een .eu of zelfs een .com voor wat meer internationale allure (of omdat de .nl al was vergeven)? Heb je nog meer domeinnamen? Misschien van je merk/product of dienst?

Waarom niet wat creatiever?! Een domeinnaam die opvalt, bijzonder is of zelfs grappig. Een naam die nieuwsgierig maakt én leuker of makkelijker communiceert. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden.

Als bedrijf kun je niet zonder website en dus niet zonder domeinnaam. Veel starters gaan bij het bedenken van een bedrijfsnaam zelfs uit van de beschikbaarheid van de domeinnaam*. Er is met de huidige hoeveelheid websites/domeinnamen dan ook niet veel origineels meer te verzinnen. Alles is al een keer bedacht en geregistreerd. Tenminste, als je voor een .nl gaat. Maar waarom niet eens anders insteken? Momenteel zijn er honderden verschillende extensies (het gedeelte achter de punt) beschikbaar, waardoor je een echt originele, creatieve domeinnaam aan je website kunt koppelen. Die bij je past én waarmee je je onderscheidt.

Landelijk of internationaal

Tot voor kort was het gebruikelijk om jouw domeinnaam te registreren met een extensie passend bij het land waarin je opereert. In ons geval dus .nl en onze buren hebben .be, voor België, en .de, voor Duitsland. Voel je je wat internationaler dan kun je gaan voor .eu, voor Europa, of .com. Deze laatste is oorspronkelijk bedoeld voor commerciële doeleinden, naast de .org voor non-profit organisaties. Nu het internet behoorlijk ‘vol’ begint te raken, zijn er tal van nieuwe extensies bijgekomen die veel creatieve mogelijkheden met zich meebrengen.

.coach of .accountant

Wil je meteen duidelijk maken wat jouw vakgebied/expertise is zonder direct een lange domeinnaam te registreren? Dan kun je kiezen voor een beroeps/branchegerichte extensie. Dan wordt www.jansenendegrootaccountants.nl opeens heel simpel www.jansenendegroot.accountants

Duidelijk, beknopt en makkelijk te onthouden. De, veelal Engelstalige, extensies zijn er voor heel veel vakgebieden, dus er zit altijd wel iets bij wat bij jouw bedrijf past. Bijvoorbeeld .healthcare, .restaurant, .fashion, .shop, .training, .events, .finance, enzovoort.

Dat kan ook anders

Wat als je nu eens niet (alleen) je bedrijfsnaam als domeinnaam registreert, maar een naam, woord of zin die past bij jouw visie en jouw belofte? Dan is jouw domeinnaam direct een mooie, onderscheidende marketingboodschap. De extensie kan dan onderdeel worden van die boodschap. Zoals een schilder die adverteert met zijn website www.danishetpasecht.af of een online datingbureau die te vinden is op www.maakde.click of, internationaler, www.makethe.connection. Kijk de lijst met extensies maar eens door, het zijn er meer dan 900 (!), je komt vast op leuke ideeën: www.yourfuturestarts.today of www.morethan.fashion of www.wetake.care

Een landen-extensie is overigens niet voorbehouden voor websites uit die landen. Daar kun je ook creatief mee zijn. Zou multinational 3M al eens gedacht hebben aan de domeinnaam www.post.it ?! En hoe leuk zou het zijn als een makelaar voor een huizenproject in het buurtschap Weel communiceert via www.woneninweel.de. Of stratenmaker Robert met www.allewegenleidennaarRo.me 😉

N.B. Zorg er wel voor dat je deze creatieve domeinnaam(namen) naast je bedrijfsnaam/domeinnaam registreert, dan kan niemand anders daarmee aan de haal gaan. De creatieve domeinnaam kun je eenvoudig door laten linken naar je website, dat kan bij SQR.NL heel eenvoudig! Maar je kunt ook een speciale landingspagina hiervoor aanmaken. Zo kun je voor specifieke diensten of acties een creatieve domeinnaam registreren.

Samen brainstormen?

Wil je een keer brainstormen over creatieve domeinnamen voor jouw bedrijf en diensten?
Bel mij voor een afspraak.

* LET OP: het registreren van jouw domeinnaam is niet hetzelfde en biedt niet dezelfde bescherming als een merk- of naamregistratie. Hiervoor moet je naar een merkregistratie bureau of –advocaat, of, simpeler maar minder waterdicht, naar de Kamer van Koophandel. Lees ook het blog van Martijn Wokke hierover.

Hungry for news?

Schrijf je in voor de Hosting.NL nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief
This site is registered on wpml.org as a development site.